Hoe kies ik de juiste school?

Een geschikte school kiezen voor je kind is niet gemakkelijk. Hieronder vind je zes concrete tips die je helpen een goede keuze te maken.

  1. Als je twijfelt tussen een traditionele school of een methodeschool voor jouw kind, is het belangrijk je goed te informeren over de werking van de verschillende soorten onderwijs. Dalton, Freinet, Montesori, Jenaplan, … Elk type onderwijs heeft een eigen visie. Het is daarom belangrijk deze goed te onderzoeken en te bepalen of deze passen bij jouw visie op onderwijs en welke type onderwijs past bij jouw kind.

  2. Neem een kijkje op de website of facebookpagina van de school. Snuffel rond op de klasblog. Vaak vind je daar foto’s en verslagen die een goed beeld geven van de werking op de school.

  3. Bezoek verschillende scholen. Snuif de sfeer op, neem een kijkje in de klassen en bekijk de leermaterialen. Ga in gesprek met de directie en de leerkracht. Sommige scholen laten zelfs de leerlingen een rondleiding geven, zo zie je de school door hun ogen.

  4. Vraag na hoe de school tegemoet komt aan de noden van jouw kind. Op welke manier wordt er gedifferentieerd? Hoe zal de school tegemoet komen aan de noden van jouw kind? Hoe wordt er geëvalueerd?

  5. De grootte van de school kan ook een belangrijke rol spelen. Sommige leerlingen voelen zich beter op een kleinere school met kleinere klasgroepen, terwijl andere leerlingen net opleven in grotere groepen.

  6. Hoe profileert de school zich? Is het een muzische school of staat sport extra in de kijker? Welke extra activiteiten worden er aangeboden?